Parasetamoli (vaahterapuu) wrote in sipana,
Parasetamoli
vaahterapuu
sipana

Sukupuolirooleista

Olen huomannut olevani niitä ihmisiä jotka omaavat kaikesta mielipiteen, mutta harvoin tietävät tarpeeksi. Olen myös huomannut että tämän foorumin sivuilla keskustellaan kovin isoista asioista joista en tunnu tietävän tarpeeksi. Siksi seuraava keskustelunavaukseni saattaa tuntua typerältä ja vähäpätöiseltä, turhantärkeältä pilkunnussimiselta. Jos se on sitä, poistakaa ihmeessä.

En voi vain mitään sille että tuntuu kuin genre nimeltä 'reality' loisi mediaan jatkuvasti valmiita pohjia sille mitä on olla mies tai nainen. Siis valmiita sukupuolirooleja. Ja olen huomannut, että niiden vetovoimaa vähätellään: tällaisiin valmiisiin rooleihin on helppo tarttua. Varsinkin kun ne myydään 'todellisuus'- nimikkeen alla.

Aikoinani iskin silmäni erääseen amerikkalaiseen reality-sarjaan nimeltä Kaunotar ja Nörtti. Formaatin ideana oli saattaa kahdenlaisia ihmisiä yhteen: kauniita ja bimboja blondeja ja fiksuja mutta kömpelöitä ja rumia atk-alan osaajia. Kauniiden ja viehättävien tuli siis tulla toimeen rumien ja kömpelöiden, mutta ah-niin-viisaiden kanssa. Jo sarjan aloitusasetelma oli klisee, ihan kuin kaikki mallit olisivat tyhmiä ja rumat epäurheilulliset finninaamat viisaita.

Tämä ei kuitenkaan vielä ollut se ongelma. Ongelma oli siinä, että kaikki rumat ja viisaat olivat miehiä, kauniit ja tyhmät naisia. Ei yhtä ainutta poikkeusta toisin päin. Mielestäni tämä loi selviä sukupuolirooleja ja vaateita: naisten kuului siis pyrkiä kauneuteen, älyllä ei niin väliä, kun taas miehet olivat toki rumia ja kömpelöitä (sekin oli hiottavissa pois) mutta omasivat sen todellisen johtamistaidon ja aivokapasiteetin.

Kun kerroin ajatuksistani muille, minulle naurettiin. Olin tosikko joka otti viihteen liian vakavasti. Uskoin niin itsekin ennen kuin puhuin erään kaverini kanssa. Hän sanoi minulle, että vaahtosin turhia, näinhän asia on. Hän siis todellakin uskoi tällaisen jaottelun todellisuuteen.

Jos tämä kyseinen sarja olisi fiktiivinen (siis myös mainostettaisiin fiktiivisenä) en nostaisi parua. Tuskin esimerkiksi Austin Powersissakaan kyse on kääpiövihasta. Tämä kuitenkin markkinoitiin meille totuutena. Sama juttu kuin lasten lelulehdissä, joissa tietyt lelut myydään tytöille sopivina tyttöjen väreillä ja tietyt pojille. Lehdetkin myydään totuutena.

Tällaiset jaottelut ovat pelottavia ja salakavalia. Huomaan itsekin usein suhteuttavani oman elämäni niiden mukaan. Olen pahoillani jos tämä tästä huolimatta tuntuu epärelevantilta keskustelunaiheelta. Olen vain monasti yrittänyt keskustella minulle liian tuntemattomista asioista ja tämä kyseinen ongelma mediassa ja jo pitemmän aikaa minua häirinnyt.

Kiitos.
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic
  • 10 comments